TW Classics 1190

TW Classics 1190 is een gratis kamermuziekconcertreeks in de Vitrinezaal. Karel Coninx en Claire Bourdet, twee professionele musici uit Vorst, nodigen gerenommeerde collega's uit voor een uniek concert. Iedereen is welkom!

Voor meer informatie over de concerten, de artiesten en de samenwerkingen: www.twclassics1190.com en www.zennequartet.

TW CLASSICS 1190

Interview met Karel & Claire van TW Classics

Tien jaar !! Tien jaar al bestaat TW Classics: om de twee maanden worden op vrijdagavond kamermuziekconcerten georganiseerd in de vitrine van Ten Weyngaert. Karel Coninx en Claire Bourdet, professionele musici uit Vorst, nodigen gerenommeerde collega’s uit en spelen voor een publiek van buurtbewoners en muziekliefhebbers die vaak van verder komen. Het publiek is steeds van de partij, en het mag gezegd: op de formule staat nog lang geen sleet.

Karel en Claire: “We hadden al lang het idee en de wens om klassieke concerten te brengen in een toegankelijke en warme setting. Historisch gezien werden kamermuziekconcerten georganiseerd in de salons van de aristocratie of de hogere middenklasse. Wij doorbreken die sociale barrières en maken klassieke muziek toegankelijk voor iedereen. We vinden het belangrijk om ons enthousiasme en de schoonheid van kunst te delen met mensen uit de buurt. Ons recept hiervoor is goede muziek, uitzonderlijke muzikanten en een gezellige sfeer.

In 2012 verhuisden we van Elsene naar Vorst. Daar vonden we de dynamiek van Quartier Wielswijk. In Ten Weyngaert werd een reuzebrunch georganiseerd. Er werden voorstellen uitgewisseld om de wijk aangenamer te maken.

Wij deden ons voorstel en de toenmalige directeur van Ten Weyngaert, Rik Fobelets, was enthousiast. In het begin organiseerden we maandelijks ‘jeudi klassiek’ in synergie met concerten in Brass op de andere donderdagen van de maand. Er kwam een samenwerking tot stand met Femma voor een buffet met huisgemaakte lekkernijen; mensen bleven ook na het concert napraten met een drankje aan de bar.

Het eerste jaar speelden we gratis en vroegen we aan vrienden om mee te spelen. Na een jaar, overtuigd door de reacties van het publiek, werd de concertreeks georganiseerd: 5 concerten per jaar, gesubsidieerd door Ten Weyngaert, met telkens een generale repetitie in Lokaal Dienstencentrum Miro.
Gaandeweg ontstonden samenwerkingsverbanden: met Brede School (concerten voor lagere schoolklassen), en de Service Séniors Divercity. We namen deel aan de jaarlijkse Balcons Sonores-wandelingen, en de gemeente Vorst en de Bib deden een beroep op ons voor concerten bij speciale gelegenheden.
Met de steun van het Duurzaam Wijkcontract van Wiels-aan-de-Zenne hebben we vorig jaar ook concerten gebracht speciaal voor een publiek dat moeilijk toegang heeft tot het culturele aanbod.


 

Qua repertoire hebben we steeds een evenwicht gezocht tussen de grote klassieke werken en meer recente, hedendaagse muziek. Ook bij de gastmuzikanten presenteren we nu eens bekende namen, dan weer aanstormende talenten. Samen met de Muziekacademie van Vorst en Remua denken we momenteel na over hoe we jong muzikaal talent uit de buurt waardevolle podiumkansen kunnen geven.

In 2019 werd uit een van onze concerten het Zenne Kwartet geboren: met Ten Weyngaert als vaste thuisbasis konden we onze programma’s voortaan ook op andere podia brengen. Het Zenne Kwartet is sindsdien te gast op kamermuziekfestivals als Midis-Minimes, Zomer van Sint-Pieter, Rencontres Musicales Internationales d’Enghien en het Walden Festival.

Componisten uit verschillende landen (Frankrijk, Italië, België, Japan) stellen ons regelmatig hun nieuwe composities voor. Met de Brusselse componist Walter Hus is een hechte vriendschap en samenwerking ontstaan: het Zenne Quartet creëerde zijn recentste strijkkwartetten en neemt in 2023 een eerste album met zijn werken op voor het label SOOND.

Tijdens de covid-periode organiseerde de gemeente Vorst in de zomer concerten op de speelplaats van de school “De Puzzel” in de Montenegrostraat. Samen met altvioliste Manuela Bucher (drijvende kracht achter de Balcons Sonores) hebben we daar op verder gebouwd : het gratis kamermuziekfestival Cour Klassiek, is deze zomer aan zijn derde editie toe.

Tijdens de lockdown-periode organiseerden we ook een online Beethovenfestival. Concerten van jongeren van de muziekacademie, een lezing van componist Jean-Luc Fafchamps, en concerten van Quatuor Mp4, Zenne Kwartet, pianisten Pavel Kolesnikov en Stéphane Ginsburgh werden live uitgezonden vanuit de dansstudios van Parts. Meer dan 7.000 mensen uit meer dan 30 landen volgden mee!

Bij die gelegenheid werden we eraan herinnerd hoe essentieel een publiek is voor muziek. Bij een echt concert voel je de impact op het publiek vanaf de eerste noot. Muziek is een interactie met de diegene die ze ontvangt. Die interactie, daar zou iedereen op z’n minst eens van moeten proeven, en daarom kijken wij met heel veel goesting uit naar de volgende 10 jaar TW Classics!