Sociaal - artistiek

Ten Weyngaert biedt de kans aan mensen en artiesten om hun ei te leggen. Dat kan door gebruik te maken van onze ruimtes, door ideeën met ons en andere uit te werken. We proberen steeds connectie te maken tussen artiest en publiek.

Vitrine

De Vitrine, een ontmoetingsplek in Ten Weyngaert.

Langs de straatzijde beschikt Ten Weyngaert over een prachtige ruimte die we graag willen openstellen en gebruiken voor ontmoetingsactiviteiten.
Wil je andere bezoekers van Ten Weyngaert leren kennen? 
Zin om in stilte de krant te lezen en een koffietje te drinken? 
Wil je met iemand ergens afspreken?  Wil je een informele vergadering organiseren? 
Wil je nog vlug een kleine tentoonstelling meepikken? 

De Vitrine ruimte is er voor jou en is beschikbaar elke weekdag van 9u tot 17u.

Park Poetik

“Is een droom van parkgebruikers en een netwerk van organisaties om hun kleurrijke stadstuin, het park van Vorst en de wijken errond, in te zetten als ontmoetingsplaats en parklab. Een broedplaats voor verrassende, experimentele, poëtische, in situ ingrepen die kleine en grote stadsmensen samenbrengt, de handen uit de mouwen doet steken en in dialoog laat treden.  Samen treden we buiten onze muren en creëren we ons Park Poétik waar duurzaamheid in het DNA zit met respect voor groen en elkaar.” 

GC Ten Weyngaert draagt graag z’n steentje bij aan dit boeiend sociaal artistiek experiment tijdens de zomer. Twee maanden in het teken van experiment, improvisatie en artistieke goesting, verspreid over het hele grondgebied van Vorst en St Gillis. 

“Est un rêve des usagers du parc de Forest et des quartiers avoisinants qui ensemble avec un réseau d’organisations investissent leur oasis de ville colorée comme un lieu de rencontre et d’expériment verdoyant. Un terreau fertile pour des interventions surprenantes, poétiques, ancrées, où petits et grands s’émerveillent ou se retroussent les manches pour rentrer en dialogue. Ensemble nous sortons de nos murs pour créer notre Park Poétik, soucieux du développement durable et du respect de l’autre.” 

Residenties

Zoek je de ruimte om te broeden op een artistiek plan, dan biedt GC Ten Weyngaert u graag die kans. Zo hebben we verschillende zalen die in aanmerking kunnen komen voor de ontwikkeling van uw project. Gezien het polyvalent karakter en het veelvuldig gebruik van deze ruimtes dient er wel telkens gezocht naar een gepaste overeenkomst, waarin beide partijen zich kunnen vinden.. Zo mikt het centrum op een integratie binnen de eigen programmatie van voorstellingen, try-outs, ateliers en/of cursussen van de betrokken residenten. Zodoende hopen wij lokale kunstenaars logistiek, promotioneel en programmatorisch te ondersteunen. 

Het Homelandsproject

Video HOMELANDS-project in TW

Vanaf oktober 2021 doet Ten Weyngaert mee aan het Homelandsproject: sinds 2018 koppelt dit initiatief artiesten nieuwkomers aan een personeelslid van een lokale culturele instelling. Als tandem  starten ze voor een periode van 6 maanden een co-creatief en artistiek proces met lokale gemeenschapsgroepen: een artistiek onderzoek naar wat het betekent om je thuis te voelen, om bij een plek, een stad of gemeenschap te horen.

In Ten Weyngaert werken we samen met Ali Al-Kawaz uit Irak. Hij is 27, behaalde in juni 2021 zijn diploma in de schilderkunst aan de École Supérieure des Arts de l'Image "Le 75". Hij is schilder, beeldhouwer en plastisch kunstenaar.

In Vorst doen we dit samen met senioren, met steun en medewerking van Brasdessus Bras dessous en dienstencentrum Miro.

https://www.thehomelandsproject.com/

Info: Hugo Boutsen 02/340 95 80

Homelands

Zinneke Parade

 

 

Zinneke is een project dat ruimte creëert voor ontmoetingen, samenwerking en creativiteit. Het bevordert de artistieke en sociale dynamiek tussen bewoners, verenigingen, scholen en artiesten uit verschillende wijken in Brussel en daarbuiten.